14 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα του "π"


Pi Day Cake
Η 14η Μαρτίου  είναι η Παγκόσμια Ημέρα του “π”, της γνωστής μαθηματικής σταθεράς π=3.14 που ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρο του, με το σύμβολο να προέρχεται από την ελληνική λέξη “περιφέρεια”.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς παπευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14).

Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159.

Βέβαια, γνωρίζουμε ότι ο εορτασμός για το “π” καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw, καθηγητή Φυσικής στο San Francisco Exploratorium, ο οποίος επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία λόγω της Δυτικής γραφής που παραπέμπει στη σταθερά (3.14) και αναγνωρίστηκε επίσημα το 2009 από τις ΗΠΑ.
Google Doodle Pi Day
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 η Google τίμησε την Pi Day με το Google Doodle που βλέπετε παραπάνω, ενώ εορτάζεται από μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα μαζί με τα γενέθλια του Albert Einstein (επίσης στις 14 Μαρτίου). Εναλλακτικά, εορτάζεται και η 22 Ιουλίου (22/7), γνωστή ως Pi Approximation Day…


Pi is exactly 3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...