Χειρόγραφα του Νεύτωνα στο διαδίκτυο


Το ένα περίπου πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα που διατηρεί το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διατίθεται για πρώτη φορά στο διαδίκτυο

Διαδικτυακή πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα και πρωτότυπα έργα του Ισαάκ Νεύτωνα προσφέρει το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ όπου δίδασκε ο διάσημος σπουδαίος φυσικός και μαθηματικός.



Τα χειρόγραφα του Νεύτωνα, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.

Μεταξύ των 4.000 σελίδων βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του "Principia Mathematica" (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.

Το πρωτότυπο του "Principia Mathematica" βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με μερικές σελίδες καμένες ή λεκιασμένες από νερό και, λόγω της εύθραυστης κατάστασής του, σπάνια επιδεικνύεται δημοσίως.

Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να δει το πρωτότυπο, έπρεπε να έλθει αυτοπροσώπως στο Κέμπριτζ και να πάρει ειδική άδεια για να το μελετήσει.

Χάρη στην τεχνολογία όμως μπορεί όποιος θέλει να δει με την ησυχία του την αρχική έκδοση και τις συνοδευτικές χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα.

Το πανεπιστήμιο έχει ήδη ψηφιοποιήσει αρκετά άλλα λιγότερο γνωστά επιστημονικά κείμενα του Νεύτωνα, που προέρχονται από το τετράδιο των σημειώσεών του, το οποίο κουβαλούσε μαζί του, όταν το Κέμπριτζ ήταν κλειστό λόγω της επιδημίας πανώλης, το 1665.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...