Σε σχολείο στη Silicon Valley δεν χρησιμοποιούν υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες και άλλα τεχνολογικά μέσα για τη διδασκαλία


Κι όμως σε ένα σχολείο που βρίσκεται στην καρδιά της Silicon Valley και στο οποίο φοιτούν τα παιδιά των εργαζομένων στην Google, την Apple, την Yahoo και άλλων τεχνολογικών κολοσσών, δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής, ούτε μια οθόνη. Η χρήση οποιουδήποτε τεχνολογικού γκάτζετ απαγορεύεται στις σχολικές αίθουσες, ενώ οι εκπαιδευτικοί συστήνουν στους μαθητές τους να μην τους χρησιμοποιούν ούτε στο σπίτι. 

Την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο ο τεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται απαραίτητος στην εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες γίνονται μέσο διδασκαλίας και οι μαθητές ενθαρρύνονται στη χρήση τους, στην καρδιά της Μέκκας της Τεχνολογίας, το μολύβι, το χαρτί και το χάρτινο βιβλίο είναι τα μόνα εργαλεία διδασκαλίας που κρίνονται αποδεκτά. 

Περίπου 160 σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία, καθώς θεωρείται ότι η χρήση υπολογιστών έχει αρνητικές συνέπειες στη φυσική δραστηριότητα, τη δημιουργική σκέψη, την επικοινωνία ανάμεσα στους μαθητές και τη συγκέντρωση των παιδιών στο μάθημα. 

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς την τεχνολογία για να μάθει γραμματική», δηλώνει στους "New York Times" ένας εργαζόμενος της Σίλικον Βάλεϊ, τα παιδιά του οποίου φοιτούν σε σχολείο όπου δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστής και το οποίο ακολουθεί την εκπαιδευτική μέθοδο του αυστριακού φιλόσοφου και παιδαγωγού Ρούντολφ Στάινερ.

«Η ιδέα ότι μια εφαρμογή του iPad μπορεί να διδάξει καλύτερα τα παιδιά μου πώς να διαβάζουν ή να μάθουν ευκολότερα αριθμητική είναι απλώς γελοία» προσθέτει. Πρόκειται μάλιστα για έναν πατέρα που εργάζεται στην Google και δεν πηγαίνει πουθενά χωρίς το iPad ή το smart phone. Η κόρη του, όμως, που πηγαίνει στην πέμπτη τάξη του Δημοτικού, «δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το Google». Ο γιός του πηγαίνει στο Γυμνάσιο κι έχει μόλις αρχίσει να μαθαίνει. 

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του σχολείου στη Silicon Valley επικαλούνται στοιχεία δέκα ετών, σύμφωνα με τα οποία το 94% των αποφοίτων συνέχισαν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.



Για να δούμε την αντίδραση των δικών μας ειδημόνων οι οι οποίοι ανακάλυψαν στους διαδραστικούς πίνακες και στα netbooks μια νέα πηγή μιζών και κέρδους ( για τον δημόσιο τομέα πάντα καθώς στον ιδιωτικό, ο διοκτήτης αποφασίζει μόνος τί θα πάρει ).

Αλήθεια με τα περιβόητα netbooks που είχαν προμηθευτεί οι μαθητές τις φετινής Γ Γυμνασίου τι γίνεται??? 

Προσωπική μου άποψη και ειδκότερα για τα μαθηματικά είναι πως η τεχνολογία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο συμπλήρωμα... Όμως αν δεν καθήσεις να γράψεις και να διαβάσεις με τις ώρες και να ξοδέψεις χαρτιά και στυλό, μαθηματικά δεν θα μάθεις....


Επιμέλεια : Φώτης Σταυρίδης με στοιχεία από το tvxs


3 σχόλια:

  1. Γεια σας, μιας και είμαι μαθητής της φετινής Γ γυμνασίου και φοιτώ σε ιδιωτικό σχολειό είχαμε προμηθευτεί με τα ειδικά κουπόνια όπου και πήραμε τα περίφημα notebook δεν τα χρησιμοποιήσαμε καθόλου πάρα μόνο σε ελάχιστα μαθήματα.Συμφωνώ με τις απόψεις που εκφράζεται σε αυτό το άρθρο αλλά βρίσκω ορισμένες φορές ακραίο το να μην μαθαίνεις στα παιδιά να χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή - χωρίς αναγκαστικά να το συνδυάζει με την αριθμητική η τη γραμματική - σε ένα κόσμο που συνέχεια προχωράει και εξελίσσεται καθώς αυτό μπορεί να το δυσκολέψει στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα...η ερώτηση που κάνω κι εγώ στους συνομήλικους σου, μαθητές μου είναι πως εκμεταλλεύτηκαν τα notebooks.

    Τις απαντήσεις μάλλον τις φαντάζεσαι...Από το τίποτα μέχρι το πούλησα...

    Σαφώς και δεν είμαι αντίθετος στη χρήση υπολογιστών...Πως θα μπορούσε άλλωστε καθώς η γενιά μου ασχολείται από την ηλικία σου και πιο πριν με υπολογιστές.

    Σαφώς επίσης οι πιο πολλοί μαθηματικοί έχουμε άνεση με τους υπολογιστές, την τεχνολογία, το ίντερνετ, την πληροφορική κτλ.

    Αλλά, όταν μιλάμε καθαρά για μαθηματικά και τη μαγεία τους ( όχι τα εφαρμοσμένα μαθηματικά ) αν δεν φας ώρες με μολύβι και χαρτί μαθηματικά δεν μαθαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να τονίσω πως δεν πιστεύω το αντίθετο όταν πρόκειται για τα βασικά πράγματα που μαθαίνεις στο σχολείο και προφανώς πρέπει να φας ώρες με μολύβι και χαρτί για να τα μάθεις αλλά στο άρθρο σας γράφατε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας υπολογιστείς στο σχολείο και αν κατάλαβα καλά τα παιδιά δεν διδάσκονται μαθήματα όπως πληροφορική και εκεί ήταν που διαφωνούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...