Ένα αστυνομικό .. πρόβλημα!!!!


Από το πολύ καλό blog του συναδέλφου Σ. Ρωμανίδη δανειζόμαστε ένα πρόβλημα
«Σήμερα μου έτυχε μια πολύ παράξενη υπόθεση» , είπε ο αστυνόμος Σαίνης στο βοηθό του υπαστυνόμο Κλουζώ. Στο ξενοδοχείο «Η ξάπλα» διεπράχθη ένας φόνος με δηλητήριο. Γνωρίζαμε ότι το θύμα δηλητηριάστηκε πίνοντας κρασί από ένα ποτήρι κατά την διάρκεια μιας γιορτής.
Το ερώτημα ήταν ποιο ποτήρι;»
«Είχαμε όλα τα ποτήρια μισογεμάτα, και τοποθετημένα σε σειρές στην κουζίνα του ξενοδοχείου. Μόνο ένα από αυτά περιείχε δηλητήριο θέλαμε να βρούμε ποιο είναι, για να το εξετάσουμε για δακτυλικά αποτυπώματα. Το εργαστήριο μας θα μπορούσε να εξετάσει το περιεχόμενο κάθε ποτηριού χωριστά αλλά όπως ξέρεις λόγω περικοπής κονδυλίων και επειδή κοστίζουν οι αναλύσεις, θέλαμε να κάνουμε όσο το δυνατό λιγότερες δόκιμες.
Τηλεφωνήσαμε λοιπόν στο πανεπιστήμιο και έστειλαν έναν καθηγητή μαθηματικών να μας βοηθήσει.
Αυτός μέτρησε τα ποτήρια, γέλασε και είπε: « Διάλεξε οποιοδήποτε ποτήρι θέλετε, αστυνόμε . Θα το εξετάσουμε πρώτο.» «Μα δεν χάνουμε έτσι μια δόκιμη;» Ρώτησα.
«Όχι» μου απάντησε.» είναι κι αυτό μέρος της πιο σύντομης διαδικασίας. Θα εξετάσουμε ένα ποτήρι στην αρχή. Δεν έχει σημασία ποιο.»
«πόσα ήταν τα ποτήρια ;» ρώτησε τότε ο υπαστυνόμος Κλουζώ.
«Δεν θυμάμαι .Ήταν αρκετά κάπου μεταξύ 500 και 600.»
Ποιος ήταν ακριβώς ο αριθμός των ποτηριών; (υποτίθεται βεβαία ότι μια ομάδα ποτηριών μπορεί να ελεγχτεί ως προς το αν περιλαμβάνει το δηλητηριασμένο ποτήρι, αντλώντας λίγο κρασί από κάθε ποτήρι και φτιάχνοντας ένα μείγμα). 
Για τη λύση κάντε κλικ εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Έξυπνο... Μου θυμίζει και κάποιο άλλο παρόμοιο πρόβλημα αλλά δε θυμάμαι ακριβώς...
    Ο Σαϊνης είναι ο γνωστός με το καλό του χέρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...