Η μακρινότερη ενεργή μαύρη τρύπα




Τα κβάζαρ είναι πιθανά γαλαξίες των οποίων οι φωτεινοί πυρήνες περιέχουν τεράστιες μαύρες τρύπες γύρω από τις οποίες υπάρχουν τεραστιοι δίσκοι που συσσωρεύουν ενεργά ύλη. Η διαδικασία συσσώρευσης απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, συχνά στη μορφη σχετικιστικών ανέμων, με αποτέλεσμα τα κβάζαρ να αποτελούν τις πιο ισχυρές πηγές ενέργειας στο σύμπαν. Επειδή είναι τόσο φωτεινά, τα κβάζαρ μπορεί να παρατηρηθούν ακόμη και όταν είναι πολύ μακριά, καθιστώντας τα πολύ ενδιαφέροντα για τους αστρονόμους για την κατανόηση της φύσης των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών στα κέντρα γαλαξιών και τις συνθήκες στο πρώιμο σύμπαν που δημιουργουν αυτά τα τερατα. 

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς τα κβάζαρ δημιουργούνται, εξελίσσονται, ή παράγουν τα τεράστια αυτά ποσά ενέργειας. Ένα στοιχειο είναι ότι ο σχηματισμός των αστέρων στα κβάζαρ είναι γενικά μικρός, σε αντίθεση με τον σχηματισμό αστεριών σε άλλα είδη φωτεινών γαλαξιών στους οποίους είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της εκπομπής. Το πρόβλημα στην επίλυση αυτου του ερωτήματος ήταν η έλλειψη ενός μεγάλου δείγματος τέτοιων αντικειμένων.


Ομάδα αστρονόμων από την ΝΑSA και το πανεπιστήμιο του Harvard με υπέυθυνο τον Δρ. Μάρκο Τριχά, χρησιμοποίησαν το διαστημικό παρατηρητήριο ακτίνων Χ, Chandra, για την παραγωγή ενός τέτοιου κατάλληλου δείγματος, εντοπίζωντας πάνω από 19.000 πηγές ακτίνων Χ σε μια περιοχή του ουρανού, που καλύπτει επιφάνεια όσο 130 πλήρη φεγγάρια. 

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρός άνεμος απ'ο τα κβάζαρ είναι υπεύθυνος για το βίαιο σταμάτημα της δραστηριότητας σχηματισμού αστέρων, ένα συμπέρασμα που αποκλείει την εναλλακτική πρόταση της θέρμανση από το υλικό που συσσωρεύει ο δίσκος. Η ομάδα επίσης ανακάλυψε το μακριν'οτερο κβάζαρ σε απόσταση 12.5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακρια. 

Η πλήρης δημοσίευση εδώ: 

http://arxiv.org/pdf/1204.5148v1.pdf

Η πρωτότυπη ανακοίνωση στα αγγλικά εδώ:
http://www.cfa.harvard.edu/news/2012/su201217.html 

Υ.Γ. Με μεγάλη μου χαρά θα παρουσίαζω όποτε έχει χρόνο και μεράκι να μας τα μεταφράζει κείμενα, έρευνες και εργασίες του φίλου και αδελφού Μάρκου Τριχά (Δρ δε σε αποκαλώ εγώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...