Χιλιάδες δολάρια για επιστολή του Αϊνστάιν




Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η δημοπρασία επιστολής του Αϊνστάιν. Διαβάστε τι έγραφε το 1939 σε επιχειρηματία που βοηθούσε τους Εβραίους. Μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, την οποία ο διάσημος επιστήμονας είχε γράψει το 1939, και αναφέρεται στον "τρομερό κίνδυνο" των Ναζί, πουλήθηκε σε δημοπρασία την Τρίτη στο Λος Άντζελες στο ποσό των... 14.000 δολαρίων, ποσό διπλάσιο από τις εκτιμήσεις, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Nate D. Sanders.


Το λότο της δημοπρασίας αυτής περιελάμβανε την επιστολή που είχε ημερομηνία 10 Ιουνίου του 1939, δακτυλογραφημένη και υπογεγραμμένη με το χέρι, με τη διεύθυνση στην κεφαλίδα -του Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον- καθώς και τον φάκελο μέσα στον οποίο είχε σταλεί, που σύμφωνα με τον οίκο είναι σε "πολύ καλή κατάσταση".

Το σύνολο πουλήθηκε έναντι 13.936 δολαρίων.

Ο τιμημένος με το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής του 1921 επιστήμονας, έγραφε τότε σε έναν επιχειρηματία από τη Νέα Υόρκη, τον Χάιμαν Ζιν, για να τον συγχαρεί που βοηθούσε τους Εβραίους που εγκατέλειπαν τη Γερμανία και τις ναζιστικές διώξεις.

"Αυτό θα πρέπει να είναι μια πηγή μεγάλης ικανοποίησης για σας. . . να συνεισφέρετε και να προσφέρετε μια βοήθεια τόσο σημαντική στους διωκόμενους Εβραίους συμπολίτες μας, να τους σώσετε από αυτόν το τρομερό κίνδυνο και να τους οδηγήσετε σε ένα καλύτερο μέλλον", γράφει ο Αϊνστάιν.

Ο Αϊνστάιν, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γερμανία μόλις ανήλθαν στην εξουσία οι Ναζί, το 1933, τόνιζε ότι οι Εβραίοι πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

"Η δύναμη της αντίστασης που επέτρεψε στον Εβραϊκό λαό να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια, βασίζεται στις παραδόσεις της αλληλοβοήθειας", προσθέτει.

"Σε αυτές τις στιγμές του κινδύνου, η βούλησή μας να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Μπορούμε να περάσουμε αυτήν την δοκιμασία, όπως το έκαναν οι πατέρες μας πριν από μας". " Δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από το να είμαστε αλληλέγγυοι, και να συνειδητοποιούμε ότι η υπόθεσή μας είναι ιερή", τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...