Οι "αλήθειες" και οι παραδοχές των εταιριών δημοσκοπήσεων.Μετά από πολύ καιρό που έχω ενημερώσω το blog μου, βρήκα αφορμή να το κάνω εξαιτίας μιας παραδοχής του κυρίου Δημήτρη Μαύρου (επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων MRB).

Αρχικά, με τον κύριο ούτε γνωριζόμαστε, ούτε έχω κάτι προσωπικό μαζί του. Ούτε φυσικά με την εταιρία στην οποία είναι επικεφαλής.

Στη συνέχεια, για όσους δε με ξέρουν δεν ανήκω με τίποτα σε κάποιον παραταξιακό χώρο.

Εν μέρει, είναι προς τιμήν του η παραδοχή της αποτυχίας των εταιριών δημοσκοπήσεων για τρίτη διαδοχική φορά. (Εθνικές εκλογές 2015 Ιανουαρίου, Σεπτεμβρίου και δημοψήφισμα ΝΑΙ και ΟΧΙ). Ο Αλέξης btw δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει από το να μας τρέχει στις κάλπες.

Από την άλλη κύριε Μαύρο και οι λοιποί κύριοι, πόση σύμπτωση μπορεί να είναι τα επαναλαμβανόμενα λάθη ως προς την ίδια πλευρά?

Για να τα δούμε παρέα...

Εκλογες Ιανουαρίου 2015 

Δημοσκόπηση MRB


Τελικό αποτέλεσμαΕκλογες Σεπτεμβρίου 2015 

Δημοσκόπηση MRBΤελικό αποτέλεσμαΔημοψήφισμα "ΝΑΙ/ΟΧΙ" 

Δημοσκόπηση MRBΤελικό αποτέλεσμα


Τους λόγους γι αυτό το (επαναλαμβανόμενο) "στατιστικό λάθος" δε θα τους σχολιάσω. Ούτε πολιτικός αναλυτής είμαι, ούτε παραταξιακά  ανήκω κάπου.

Όμως κύριε Μαύρο, με το φτωχό μου το μυαλό και τα λίγα μαθηματικά που ξέρω, με συγχωρείτε αλλά 
  • Τον Ιανουάριο προβλέψατε διαφορά 3,6 μονάδων και η διαφορά ήταν 8,5 μονάδες
  • Το Σεπτέμβριο είδατε ντέρμπυ και η διαφορά ήταν 7,3μονάδες
  • Στο δημοψήφισμα η οριακή επικράτηση ήταν εύστοχη, αν εξαιρέσετε τις 20,4 μονάδες διαφορά.
Δε σας λείπει κανένα μεθοδολογικό εργαλείο...αν ήταν σφάλμα 1-2 μονάδων να το δεχτώ...αλλά αυτο εξυπηρετεί συμφέροντα, θέλετε κόκκινα, θέλετε μπλε, αλλά συμφέροντα.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ.

Υ.γ. Το παραπάνω κείμενο είναι αφιερωμένο στον παλιό μου μαθητή και φίλο Δημήτρη Πατσάλα που βαρέθηκε να βλέπει το cartoon του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Grigory Perelman!1 σχόλιο:

  1. μπορείς ως επιστήμων να μας διαφωτίσεις αναφορικά με τα στατιστικά μοντέλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...