Μαθαίνοντας φυσική με μια μπάλα

physics

Πως οι εκτελέσεις φάουλ του Κριστιάνο Ρονάλντο δίνουν τέτοια καμπύλη στην μπάλα και αυτή καταλήγει στα δίχτυα; Γιατί ο Μέσι δεν πέφτει ποτέ ντριμπλάροντας με άνεση τους αντίπαλους αμυντικούς; Η απάντηση είναι εύκολη. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στην επιστήμη της φυσικής. Σίγουρα ο Ρονάλντο και ο Μέσι δεν γνωρίζουν από φυσική, ωστόσο η τέχνη του ποδοσφαίρου έχει στοιχεία της συγκεκριμένης επιστήμης κι αυτό αποτέλεσε αντικείμενο εκπαίδευσης σε μαθητές σχολείων του Λονδίνου.
Το Ινστιτούτο της Φυσικής σε συνδυασμό με την Άρσεναλ θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο ένα πρόγραμμα όπου μαθητές από σχολεία του Λονδίνου θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν το μάθημα της φυσικής παίζοντας ποδόσφαιρο! Μάλιστα στα προγράμματα θα πάρουν μέρος και παίκτες της Άρσεναλ, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί με τα παιδιά την τέχνη της μπάλας και τα μυστικά της.
Το πρόγραμμα με την ονομασία «Σκεπτόμενος με τα πόδια σου» αφορά παιδιά ηλικιών μεταξύ 11 και 14 ετών και πριν από μερικές εβδομάδες 53 παιδιά από σχολεία του Λονδίνου πήραν μια γεύση από το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει και επίσημα το φθινόπωρο συμμετέχοντας στις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο Έμιρεϊτς.
Τα παιδιά έμαθαν από καθηγητές φυσικής και προπονητές ποδοσφαίρου της Άρσεναλ τους νόμους της φυσικής σε συνδυασμό με τη σέντρα, την πάσα, το σουτ, την ταχύτητα. Συνδύασαν δηλαδή το μάθημα της φυσικής παίζοντας παράλληλα ποδόσφαιρο, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να αποδράσουν από τα στενά όρια της τάξης και να το χαρούν.
Όροι όπως η αδράνεια, η επιτάχυνση, η βαρύτητα από το φθινόπωρο θα γίνονται κατανοητοί μέσω του ποδοσφαίρου σε μία προσπάθεια των εκπαιδευτικών να βρουν νέους τρόπους διδασκαλίας που θα κάνουν το μάθημα της φυσικής ακόμη πιο αγαπητό στα παιδιά, κινώντας τους περισσότερο το ενδιαφέρον.
Εκτός από τους κανόνες της φυσικής και τα νούμερα οι μαθητές των σχολείων του Λονδίνου θα ξέρουν πλέον τι πήγε λάθος όταν ο παίκτης της ομάδας που υποστηρίζουν έστειλε τη σέντρα στις… κερκίδες ή γιατί το σουτ που επιχείρησε πέρασε αρκετά άουτ. Τα πάντα είναι θέμα φυσικής άλλωστε…!
Επιμέλεια: Δημήτρης Βέργος
Twitter: @dimitrisvergos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...