Εφαρμοσμένα μαθηματικά: Πώς να γίνετε εκατομμυριούχος αξιοποιώντας το θέμα Δ3 των πανελλήνιων εξετάσεων των Εσπερινών Λυκείων.


Επιλέγετε έξι τυχαίους αγώνες από το κουπόνι του στοιχήματος. Πηγαίνετε σ’ ένα παράνομο γραφείο στοιχημάτων (ιδανική περίπτωση για να παίξετε πάσης φύσεως στοιχήματα). Λέτε στον υπάλληλο ότι επιθυμείτε να παίξετε τους αγώνες 1 και 2 με απόδοση α, όπου 0<α<1. Ο υπάλληλος τρελαίνεται. Καλά, θα παίξετε έναν αγώνα με απόδοση, ας πούμε 0,8; Προσπαθεί να σας εξηγήσει ότι αν βάλετε 100 ευρώ θα πάρετε πίσω μόλις 80, αν παίξετε έναν μόλις αγώνα, ενώ θα πάρετε πίσω μόλις 0,8*0,8*100 = 0,64*100 = 64 ευρώ αν παίξετε δύο μαζί αγώνες. Το αφεντικό του κλείνει το μάτι, οπότε ο υπάλληλος αναγκάζεται να δεχτεί το άδικο (για σας) στοίχημα. 

Μάλιστα, μόλις παίξετε το πρώτο δελτίο με τους δύο πρώτους αγώνες (με απόδοση α ο καθένας, θυμίζω με 0<α<1), συμπληρώνετε άλλα δύο δελτία. Στο  δεύτερο δελτίο παίζετε τους αγώνες 3 και 4 με απόδοση β για τον καθένα και στο τρίτο δελτίο παίζετε τους αγώνες 5 και 6 με απόδοση γ για τον καθένα. Προσοχή, απαιτείται τα β και γ να είναι μικρότερα του 1. Ο υπάλληλος σε συνεννόηση με το αφεντικό του δεν σας φέρνει αντίρρηση. Γι’ αυτούς (και για το φτωχό τους το μυαλό, το δικό τους, αλλά και των μαθηματικών ανά τους αιώνες) το κέρδος είναι βέβαιο. 

Έχετε δώσει ήδη 100 ευρώ Χ 3 δελτία = 300 ευρώ και όλο το μαγαζί σας κοιτάζει χαμογελώντας (οι καλοθελητές έχουν προλάβει και έχουν διαρρεύσει σε όλους τους «παίκτες» το ανόητο ποντάρισμα σας).  Εσείς ατάραχος κάθεστε σε μία καρέκλα, παραγγέλνετε έναν γλυκό καφέ και περιμένετε με υπομονή να τελειώσουν και οι 6 αγώνες. Αμέσως μετά πηγαίνετε στον υπάλληλο και ζητάτε να σας πληρώσει. Ο υπάλληλος κάνει τους υπολογισμούς του και βρίσκει ότι σας οφείλει (α222)*100 ευρώ και βγάζει από το ταμείο και σας δίνει αρκετά λιγότερα χρήματα από τα αρχικά 300 ευρώ που είχατε δώσει αρχικά (πιστεύει   –και υπολογίζει– ότι α222 < 3). Το αφεντικό και όλο το μαγαζί ξεκαρδίζονται στα γέλια.


Όμως εσείς έχετε έναν κρυφό άσο στο μανίκι σας. Βγάζετε τα θέματα των πανελληνίων των εσπερινών λυκείων και με ένα σαρδόνιο χαμόγελο τους δείχνετε το θέμα Δ3: «Αν 0<α<β<γ<1 με α222 = 6…». Ο υπάλληλος δείχνει να ξαφνιάζεται. Παίρνει ελαφρώς θυμωμένα τα θέματα και πηγαίνει στο αφεντικό του. Όμως το big boss είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Γυρνάει θριαμβευτικά και σας λέει: «Πρόκειται προφανώς για λάθος. Σίγουρα το θέμα ακυρώθηκε.» 


Πηγή: alikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...