Ένας αλγόριθμος εντοπίζει την πηγή κάθε πληροφορίαςΤην πηγή κάθε πληροφορίας που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο μπορεί να εντοπίσει ένα μαθηματικό σύστημα που εφάρμοσε ένας Πορτογάλος ερευνητής της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL).
Ο ερευνητής Πέτρο Πίντο που εργάζεται για τοΕργαστήριο Οπτικοακουστικών Επικοινωνιών της EPFL, εξήγησε ότι «με τη μέθοδό μας, μπορούμε να ανατρέχουμε στην πηγή όλων των ειδών των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, βλέποντας μόνο έναν περιορισμένο αριθμό μελών».
Για παράδειγμα, ο ερευνητής αναφέρει ότι είναι σε θέση να βρει αυτόν που πρωτοκυκλοφορεί μια φήμη μεταξύ 500 μελών ενός δικτύου, παρατηρώντας τα μηνύματα 15 έως 20 επαφών μόνο.
«Ο αλγόριθμός μας μπορεί να ξαναδιασχίσει από την ανάποδη τη διαδρομή που διένυσε η πληροφορία και να ανατρέξει στην πηγή του», τόνισε.
Το σύστημα αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο για όσους πρέπει να διενεργήσουνποινικές έρευνες ή αναζητούν την προέλευση μιας πληροφορίας στο Ίντερνετ.
Ο ερευνητής δοκίμασε επίσης το σύστημά του για να βρει την προέλευση μιας μεταδοτικής νόσου στη Νότια Αφρική: «Σχεδιάζοντας τα δίκτυα κυκλοφορίας του νερού, των ποταμών και των ανθρώπινων μεταφορών, μπορέσαμε να βρούμε το σημείο από όπου εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...