Παιχνίδι τύχης ή πιθανοτήτων;




Τα Μαθηματικά στο Πόκερ


«Ο Κέιν γύρισε το νοερό κλειδί στην κλειδαριά του μυαλού του, προκειμένου να πάρει την τελική απάντηση, δηλαδή την πιθανότητα να είχαν μοιραστεί δύο μπαστούνια στο ίδιο χέρι και να εμφανιστεί άλλο ένα στο τραπέζι. Αναστέναξε καθώς ο αριθμός εμφανίστηκε στο κεφάλι του στριφογυρίζοντας σαν λαμπερή επιγραφή νέον - μόνον 2,1%. Μπορούσε να το αντέξει. Επανέλαβε την άσκηση, αυτή τη φορά υπολογίζοντας την πιθανότητα να έχει κάποιος μόνο ένα μπαστούνι στο χέρι και στη συνέχεια να κάνει φλος – μόλις 2% ανά παίκτη. Η πιθανότητα κάποιος να κάνει φλος με σπαθιά αντί για μπαστούνια ήταν ακόμη μικρότερη – 0,3% ανά παίκτη. Κανένας λόγος ανησυχίας.» απόσπασμα από το βιβλίο ο Δαίμονας του Λαπλάς.

Μια από τις συχνότερες διαμάχες στον κόσμο των τυχερών παιγνίων είναι το κατά πόσον το ποκερ ανήκει σε αυτά. Αν και οι περισσότεροι «παίκτες» ισχυρίζονται πως στο πόκερ παίζει σημαντικό ρόλο ο απόλυτα αστάθμητος παράγοντας τύχη, οι λίγοι που διαφωνούν είναι συνήθως και αυτοί που ξεχωρίζουν.

Ερωτήματα όπως «Αν το πόκερ είναι τυχερό παιχνίδι, τότε γιατί κάθε χρόνο στους τελικούς του παγκόσμιου πρωταθλήματος στο τεξαςποκερ, συναντάμε τους ίδιους ανθρώπους;» φαίνεται να στηρίζουν τη δεύτερη άποψη. Παιχνίδια όπως το πόκερ, το μπριτζ, ακόμα και το σκάκι που περιέχουν στρατηγική, υπολογισμό πιθανοτήτων και τακτική θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μαθηματικά παιχνίδια. Ο Άνταμ Φάουερ με το βιβλίο του, «Ο Δαίμονας του Λαπλάς» έδειξε πως οι μαθηματικοί είναι τόσο καλοί χαρτοπαίκτες, όσο και οι χαρτοπαίκτες είναι καλοί μαθηματικοί…

Το σημαντικότερο όμως…Πλέον δε χρειάζεται να απομακρυνθούν από το σπίτι τους για να κερδίσουν στο poker αλλά να δοκιμάσουν τo poker online.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...