Το Βραβείο Άμπελ 2014 απονεμήθηκε στον Ρωσο-αμερικανό πρωτοπόρο της «θεωρίας του χάους» Γιακόβ Σινάι

Ο ρωσικής καταγωγής καθηγητής μαθηματικών του αμερικανικού πανεπιστημίου Πρίνστον, Γιακόβ Σινάι, τιμήθηκε από τη Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών με το Βραβείο Άμπελ 2014, που θεωρείται το «Νόμπελ» Μαθηματικών.
Ο Ρωσο-αμερικανός μαθηματικός, που συνεργάζεται επίσης με το ρωσικό Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Λαντάου, υπήρξε πρωτοπόρος της «θεωρίας του χάους» και καινοτόμος στο πεδίο της μαθηματικής φυσικής. Το βραβείο συνοδεύεται με το ποσό των 6 εκατ. νορβηγικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. δολ.), σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist".
O 78χρονος Γιακόβ Σινάι με το έργο του, κατέρριψε τη διάκριση ανάμεσα στην αιτιοκρατική και την τυχαία συμπεριφορά των πολύπλοκων δυναμικών συστημάτων, τα οποία υπάρχουν παντού γύρω μας, από τη διαμόρφωση του καιρού, έως την οικονομία. Όπως έδειξε, τελικά κάθε δυναμικό σύστημα συγκλίνει σε μία μεταξύ λίγων «τυχαίων σταθερών καταστάσεων».
Το νόημα αυτής της ανακάλυψης είναι ότι ακόμη και τα «ντετερμινιστικά» συστήματα μπορούν να εμφανίζουν μία «τυχαία σταθερότητα», έτσι ώστε ενώ οι κανόνες του συστήματος είναι πλήρως προβλέψιμοι, η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά του να είναι αβέβαιη.
Σε συνεργασία με τον Ρώσο συνάδελφο και μέντορά του Αντρέι Κολμογκόροφ, ο Γιακόβ Σινάι δημιούργησε την έννοια της «εντροπίας Σινάι - Κολμογκόροφ», που μετρά το μέσο επίπεδο αβεβαιότητας ενός συστήματος στο μέλλον. Δηλαδή, ακόμη και σε ένα σύστημα με απρόβλεπτη συμπεριφορά, είναι δυνατό να προσδιοριστεί ποσοτικά πόσο ακριβώς πολύπλοκο ή απρόβλεπτο είναι το σύστημα αυτό.
Πολλά από τα μαθηματικά «εργαλεία» που ανέπτυξε ο ρωσο-αμερικανός καθηγητής για την μελέτη της χαοτικής συμπεριφοράς των συστημάτων, έχουν πλέον ενσωματωθεί στην καθιερωμένη «εργαλειοθήκη» των φυσικομαθηματικών. Με τον τρόπο του, κατέστησε φανερό ότι συστήματα που επιφανειακά δείχνουν διαφορετικά, έχουν βαθιές ομοιότητες, όπως ο Νεύτων είχε δείξει ότι η πτώση ενός μήλου και οι κινήσεις των πλανητών διέπονται από τον ίδιο νόμο της βαρύτητας.
Το περυσινό βραβείο Άμπελ 2013 είχε πάρει ο Pierre Deligne για τις αλγεβρικές ανακαλύψεις του.
Τα βραβεία αυτά δίνονται κάθε χρόνο στη μνήμη του Νορβηγού μαθηματικού Νιλς Χένρικ Άμπελ (1802-29).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών Ιδιαιτέρων Μαθημάτων


Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών είναι το μοναδικό site με Πιστοποιημένους Καθηγητές για Ιδιαίτερα Μαθήματα. Συνεργαζόμαστε με 1.100 και πλέον καθηγητές σε όλη την Ελλάδα.
Στο site μας μπορείτε να βρείτε καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον, για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Αν είστε καθηγητής και θέλετε να γραφτείτε στο Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών κάντε κλικ ΕΔΩ
Ιδιαίτερα μαθήματα:
Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Τούρκικα, Βουλγάρικα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Φιλολογικά, Πληροφορική.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών έχει εδραιωθεί στον χώρο ιδιαιτέρων μαθημάτων, λόγω των πολλαπλών καινοτομιών:
  1. Δημοσιεύουμε φωτογραφία και βιογραφικό του καθηγητή
  2. Πολύ απλή πλοήγηση στο site, ακόμα και από mobile/tablet
  3. Συνεργαζόμαστε μόνο με καθηγητές πτυχιούχους πανεπιστημίου
  4. Δίνουμε βαρύτητα στο after-sales
Αν είστε γονιός ή μαθητής και ψάχνετε καθηγητή κάντε κλικ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η σίγουρη μέθοδος να πιάσεις το λόττο σύμφωνα με ελληνικό site ή αλλιώς "Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα"

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ! Μαθηματικός μπορεί να βρει τους αριθμούς στο Λόττο! Πώς το κάνει;;;

Εκεί που σερφάρω στο ίντερνετ βλέπω σε ένα εκπληκτικο site (και καλά εκπληκτικό) το εξής άρθρο με τίτλο
"ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ! Μαθηματικός μπορεί να βρει τους αριθμούς στο Λόττο! Πώς το κάνει;;;"
Λέω ας δούμε τι μπαρούφα είναι πάλι κι αυτό.
Μπαίνω και διαβάζω (ακολουθεί copy paste)
"Σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων θα πρέπει να παίζουμε αριθμούς στο Λόττο υποστηρίζει ένας μαθηματικός από τη Βραζιλία!

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος μπορεί η πρόβλεψη των έξι αριθμών να μην είναι τόσο εύκολη, όμως η επιλογή περισσότερων συνδυασμών αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει ανάμεσα τους η τυχερή εξάδα.
Ο Ρενάτο Τζιανέλα έχει δημιουργήσει μάλιστα και μια ιστοσελίδα, οπού εξηγεί στη πράξη την πιθανότητα ανάδειξης συγκεκριμένων αριθμών σε είκοσι διαφορετικές λοταρίες ανά τον κόσμο.
Ο ίδιος βέβαια δεν έχει γίνει προς το παρόν εκατομμυριούχος, αλλά εσείς μια προσπάθεια μπορείτε να την κάνετε!"
Οπότε έμαθα ότι:
  • θα πρέπει να παίζουμε αριθμούς (ενώ ως τώρα παίζαμε γράμματα)
  • η επιλογή περισσότερων συνδυασμών αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει ανάμεσα τους η τυχερή εξάδα (άντε ρε...τι μαθαίνει κανείς)
  • Ο Ρενάτο Τζιανέλα έχει δημιουργήσει μάλιστα και μια ιστοσελίδα, οπού εξηγεί στη πράξη την πιθανότητα ανάδειξης συγκεκριμένων αριθμών σε είκοσι διαφορετικές λοταρίες ανά τον κόσμο. (ποια είναι αδερφέ η σελίδα θα μας πεις ή να γκουγκλάρουμε πρέπει?)
  • Ο ίδιος βέβαια δεν έχει γίνει προς το παρόν εκατομμυριούχος, αλλά εσείς μια προσπάθεια μπορείτε να την κάνετε! (παρά την τέλεια μέθοδο που τάξατε στο άρθρο και δεν αναφέρατε ποτέ
Άντε στον αγύριστο πρωινιάτικα είμαι και άρρωστος...σκουπίδια του ίντερνετ


Διαβάστε Περισσότερα »

Βρες σύζυγο με βάση τα μαθηματικά!

Μπορώ να φανταστώ διάφορες δύσπιστες σκέψεις που κάνατε καθώς ανοίγατε το άρθρο. Όπως ότι το να παίρνουμε ερωτικές συμβουλές από μαθηματικούς είναι ανόητο, μιας και άνθρωποι που τη βρίσκουν με φανταστικούς αριθμούς, κατά πάσα πιθανότητα, παντρεύτηκαν την πρώτη με την οποία έκαναν σεξ. Εντάξει, ίσως δεν είναι καταπληκτικοί εραστές όπως οι φυσικοί, που έχουν πάθος για μαύρες τρύπες και το σημαντικό γράμμα G (φυσικά και είναι η σταθερά παγκόσμιας έλξης) αλλά ας μην τους αδικούμε. Οι μαθηματικοί είναι μια χαρά άνθρωποι, με πολλά ενδιαφέροντα (βεβαίως, όλα σχετίζονται με τα μαθηματικά) και άλλωστε η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν πράξη κάθε θεωρία, αλλά να μας λένε τι είναι δυνατό ή πόσο πιθανό.
Ίσως, επίσης, σκεφτήκατε ότι η ζωή και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύπλοκες και κανένας ψυχρός αριθμός δεν μπορεί να τις περιγράψει. Φυσικά και συμφωνώ με το ότι η ζωή είναι πολύπλοκη και πολυπαραμετρική, αλλά και πάλι θα σου πω διάβασε τη στρατηγική και εφάρμοσέ την στην αγορά παπουτσιών, αν θες.
Τι μας είπαν, λοιπόν, οι μαθηματικοί για το θέμα των πολλών επιλογών και βέλτιστης απόφασης; (συγκεκριμένα οι John Gilbert και Frederick Mosteller του πανεπιστημίου Harvard, σε μια εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Statistical Association το 1966)
Φανταστείτε ότι έχετε 100 κάρτες με ένα νούμερο πάνω στην καθεμιά και όλες είναι γυρισμένες ώστε να μη βλέπετε τα νούμερα. Σκοπός σας είναι να επιλέξετε την κάρτα με τον μεγαλύτερο αριθμό. Ο κανόνας όμως λέει ότι κάθε κάρτα που κοιτάτε ή θα είναι αυτή την οποία θα κρατήσετε ή θα την απορρίψετε για να πάτε στην επόμενη, χωρίς όμως να μπορείτε να γυρίσετε πίσω σε αυτή. Σαν να λέμε ή τον κρατάς και τον παντρεύεσαι αυτόν που έχεις τώρα ή πας στον επόμενο χωρίς να μπορείς να τα ξαναβρείς με αυτόν που χώρισες. Θες εσύ να εφαρμόσεις τη στρατηγική αυτή σε μια αγορά σπιτιού ή παπουτσιών; ΟΚ, το ίδιο ισχύει και σε αυτές τις περιπτώσεις. Ή αγοράζεις και τέλος ή πας παρακάτω, αλλά το σπίτι αυτό ή τα παπούτσια τα πήρε άλλη και δεν τα ξαναβρίσκεις.
«Ε, τι να κάνουμε, πες μας, μας έσκασες!» φαντάζομαι να σκέφτεστε σε αυτό το σημείο...
Λοιπόν, οι μαθηματικοί, μας λένε ότι το μαγικό νούμερο είναι το 37%. Αυτό το 37 βγαίνει από τη διαίρεση του 100 με το e, τη βάση του φυσικού λογάριθμου που είναι περίπου 2,72. Καλά, μην τρελαίνεστε ακόμα... δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τι σημαίνει φυσικός λογάριθμος. Εσείς κρατήστε το 37% ή το 2,72 με το οποίο θα διαιρείτε τον αριθμό επιλογών σας.
Δηλαδή από 100 κάρτες, ανοίγουμε και απορρίπτουμε 37 (αυτό είναι το δείγμα μας) και μετά επιλέγουμε και κρατάμε την πρώτη κάρτα που θα ανοίξουμε και θα είναι μεγαλύτερη από όσες είδαμε ως τώρα. Αυτό μας δίνει πιθανότητα 37% να έχουμε κρατήσει τη μεγαλύτερη κάρτα. Μην ξενερώνεις με το 37% που σου φαίνεται μικρό... μαθηματικά δεν υπάρχει στρατηγική που να δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες.
Εννοείται πως μπορείς να εφαρμόσεις αυτή τη μαθηματική στρατηγική σε οποιονδήποτε αριθμό επιλογών. Αν θεωρείς ότι έχεις 9 επιλογές, τότε βγες και γνώρισε 3 άντρες, απέρριψέ τους και μετά κράτα τον πρώτο που θα βρεις, ο οποίος θα 'ναι καλύτερος από τους προηγούμενους. Αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 20 σπίτια τότε δες τα πρώτα 7 και μετά κράτα το επόμενο που θα θεωρήσεις καλύτερο. Φυσικά, αν μπορείς να τα δεις όλα και να πας πίσω και να διαλέξεις όποιο θες, τότε δεν έχει νόημα για σένα η στρατηγική αυτή. Αν όμως έχεις συγκεκριμένο αριθμό επιλογών και πρέπει να φτιάξεις μια στρατηγική, τότε αυτή είναι η (μαθηματικά) καλύτερη.
Αναρωτιέμαι αν αυτή η στρατηγική έχει περάσει εξελικτικά στη συμπεριφορά των γυναικών (γιατί, ποιος νομίζεις ότι κάνει την επιλογή;) και την εφαρμόζουν υποσυνείδητα. Δηλαδή, αν αυτό που λένε πάρα πολλές ότι έχουν πάει μόνο με τρεις άντρες πριν από σένα σημαίνει ότι είχαν λιγότερες από δέκα επιλογές... στην επαρχία, ίσως. Στην πόλη, όμως, είναι αλλιώς και οι όλοι έχουν πολλές παραπάνω επιλογές που κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα αντί για εύκολα μάλλον. Εν πάση περιπτώσει, όποτε και με όποιον τρόπο ή κριτήριο βρείτε το άλλο σας μισό, ελπίζω να ευτυχήσετε. Και όταν έρθει η ώρα να ψάξετε για νυφικό ή φόρεμα για το δημαρχείο, τότε θα ξέρετε πόσα πρέπει να δείτε προτού διαλέξετε.
protagon.gr
Διαβάστε Περισσότερα »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...